Aminodextranに関する研究 (Ⅲ). Aminodextranの改良合成とその高分子的挙動

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タイトル
Aminodextranに関する研究 (Ⅲ). Aminodextranの改良合成とその高分子的挙動
別タイトル
Studies on Aminodextran (Ⅲ). The Modified Formation and the Polymeric Property of Aminodextran
著者
氏名 三好 康之
ヨミ ミヨシ ヤスタカ
別名 Miyoshi Yasutaka
氏名 前川 一之
ヨミ マエカワ カズユキ
別名 Maekawa Kazuyuki
氏名 食物栄養学科食品衛生学研究室
ヨミ ショクモツエイヨウガッカショクヒンエイセイガクケンキュウシツ
別名 Departmet of food Hygiene Faculty of Food and Nutrition Hiroshima Bunkyo Women's College
キーワード
Aminodextran
NDC
490
抄録

Aminodextran was newly formed by reducing nitro groups of nitrodextran with the aid of Birch reaction in reasonable yield. According to the colloidal titration or 2, 4-dinitrophenylation, it has become apparent that the content of total amino groups of newly formed aminodextran was about two times that of aminodextran reduced by lithium aluminium hydride. The total amount of the glucose linkage resistant aginst periodate oxidation of Dextran T-70 agreed well with the culculated ones from the total sugar of nitrodextran hydrolyzed enzymaticalley by dextranase (3,2,1,11). with the method of colloidal titration, the equivalent molecular weight per amino group of aminodextran was cuculated as 576.

掲載雑誌名
広島文教女子大学紀要
16
開始ページ
109
終了ページ
115
出版年月日
1981-12-05
出版者
広島文教女子大学 : 広島文教女子大学短期大学部
ISSN
0389858X
NCID
AN00213880
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
ソートキー
11
旧URI
区分
h-bunkyo