食品組織の基礎的研究 (Ⅰ) : 乾燥ダイズの組織構造とデンプンの分布について

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タイトル
食品組織の基礎的研究 (Ⅰ) : 乾燥ダイズの組織構造とデンプンの分布について
別タイトル
A Fundamental Study of Food Histology (Ⅰ) : Structural Analysis and Distribution of Starch Granules in the Case of Dried Soybean
著者
氏名 今中 鏡子
ヨミ イマナカ キョウコ
別名 Imanaka Kyoko
内容記述

Microscopic studies of seven kinds of soybean were performed on the sections obtained from dried beans without pretreatments with water and chemicals. Comparing with the usual paraffin method, by the present method less effects of water, germination and chemicals on preparated samples should be expected. 1) In the sagittal section remarkable construction was observed along long axis and constructed cells showed jigsaw puzzle figure. 2) Starch granule clusters were found more densely in the area, at which tow cotyledons contact each other, than in the outer region cotyledon. 3) There were difference in the size of starch granule cluster among different kinds of soybeans.

掲載雑誌名
広島文化女子短期大学紀要
21
開始ページ
27
終了ページ
39
出版年月日
1988-07-10
出版者
広島文化女子短期大学
ISSN
09137068
NCID
AN00213869
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
出版社版
旧URI
区分
hbg