煮ひじきの食文化的考察 : カルシウムと鉄

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hbg/metadata/11415
ファイル
タイトル
煮ひじきの食文化的考察 : カルシウムと鉄
別タイトル
Food Scientific Studies of Hizikia fusiforme (HARVEY) OKAMURA : Calcium and Iron
著者
氏名 國村 圭子
ヨミ クニムラ ケイコ
別名 Kunimura Keiko
氏名 水井 富美恵
ヨミ ミズイ フミエ
別名 Mizui Fumie
氏名 荒谷 孝昭
ヨミ アラタニ タカアキ
別名 Aratani Takaaki
キーワード
ヒジキ
hiziki (Hizikia fusiforme)
食習慣
dietary habits
カルシウム
iron
食文化
food culture
生活史
life history
内容記述

The brown alga Hizikia fusiforme (HARVEY) OKAMURA (Phaeophyceae) growing profusely in the Seto Inland Sea of Japan and has been widely used as foods for a long time from the ancient time particularly in Japan. The present paper deals with the reliable methods for the potential utilization of the Hizikia. Calcium, iron and sterols constituents of the Hizikia were characteristically present in appreciable amounts. Therefore, the Hizikia as the nutritious substances is discussed.

掲載雑誌名
広島文化女子短期大学紀要
30
開始ページ
55
終了ページ
60
出版年月日
1997-09-30
出版者
広島文化女子短期大学
ISSN
09137068
NCID
AN00213869
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
出版社版
旧URI
区分
hbg