大学生の生活習慣と血液検査に関する研究

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hbg/metadata/3154
File
Title
大学生の生活習慣と血液検査に関する研究
Title Alternative
Relationship between blood tests and lifestyle habits in university students
Author
氏名 古屋敷 明美
ヨミ フルヤシキ アケミ
別名
氏名 長吉 孝子
ヨミ ナガヨシ タカコ
別名
氏名 武井 功子
ヨミ タケイ ノリコ
別名
氏名 津田 右子
ヨミ ツダ ユウコ
別名
氏名 松井 英俊
ヨミ マツイ ヒデトシ
別名
氏名 山下 典子
ヨミ ヤマシタ ノリコ
別名
氏名 加藤 重子
ヨミ カトウ シゲコ
別名
氏名 金子 道子
ヨミ カネコ ミチコ
別名
氏名 山本 正夫
ヨミ ヤマモト マサオ
別名
Subject
大学生の生活習慣
血液検査
運動習慣
BMI
食事調査
食品群別摂取状況
Abstract

目的は,自分自身で生活習慣を確立しつつある青年期の生活(食生活・運動)と血液検査との関連を明らかにすること。対象者は大学3年生,年齢は20・21 歳の男女100名。研究方法は,A)3日間の食事調査(記載法),B)アンケート調査,C)富士ドライケム3500を使用した蛋白質・脂質代謝の血清生化学的検査。分析は,血液検査データと(1)主食のとりかた(2)食品群別摂取状況,(3)運動習慣,(4)日常生活活動強度(5)BMIとの有意差を x^2検定で行った。その結果,1)主食を1日3-2回摂っているが65%で,朝食欠食率が40%であった。主食の摂り方と血液検査の異常とに関しては総たんばく質に有意差が認められた。2)食品群別摂取状況では,毎日摂取しているが多い群は,穀類,肉類,油脂類であった。毎日あるいは時々摂取している群は,菓子類(83%),卵類(83%),豆・種類(80%),いも類(74%),魚類(77%)であった。摂取がない群は,緑黄色野菜(38%),乳類 (31%),果物,海藻類・きのこ類であった。食品群別の摂取の有無と血液検査では,乳類において中性脂肪に有意差が認められた。3)運動習慣がある 42%,日常生活活動強度がII・IIIが45%であった。運動習慣・生活活動強度ともに血液検査との間に,中性脂肪,総たんぱく質に有意差が認められた。4)BMI22以下と血液検査に関しては,全ての項目において有意差が認められた。以上のことから,現在の食生活や運動習慣が血液検査と関連していることが明らかになった。(英文抄録:The present study clarified relationships between blood tests and lifestyle (dietary and exercise habits) in young people, who are in the process of establishing their lifestyle habits. Subjects comprised 100 university juniors (16 males, 84 females) who were 20- or 21-years-old. Dietary habits over a 3-day period were ascertained by instructing subjects to keep track of dietary intake in writing. Exercise habits were ascertained by a survey. Biochemical tests were conducted using Fuji Dri-Chem 3500 to assess protein and lipid metabolism. Relationships between blood test results and the following 5 lifestyle parameters were assessed using? 2 tests: 1) number of meals; 2) intake of different food groups; 3) exercise habits; 4) intensity of everyday activities; and 5) BMI. Only 65% of students ate 2-3 meals/day, and 40% did not eat breakfast. Differences in total protein levels were significantly associated with number of meals eaten. Food groups that were consumed daily included grains, meats and fats. Food groups that were consumed almost daily included snacks (83%), eggs (83%), beans (80%), tubers (74%), and fish (77%). Conversely, food groups that were never consumed included green and yellow vegetables (38%), dairy products (31%), fruit, seaweed and mushrooms. Differences in triglyceride levels were significantly associated with consumption of dairy products. Only 42% of subjects exercised, and intensity of everyday activities was intensities of daily living activities ware almost low. Both exercise habits and activity intensity displayed significant associations with triglyceride and total protein levels. Significant differences in serum testes of triglyceride, total cholesterol, albumin and total protein were observed around a cutoff BMI value of 22. These findings confirmed correlations between blood tests and current dietary and exercise habits.)

Journal Title
看護学統合研究
Volume
5
Issue
1
Spage
17
Epage
27
Published Date
2003-12-25
ISSN
13460692
Language
jpn
NIIType
Departmental Bulletin Paper
Text Version
Old URI
Set
hbg