食品に対する安全意識について : 消費者と専門家との比較

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hbg/metadata/8351
ファイル
タイトル
食品に対する安全意識について : 消費者と専門家との比較
別タイトル
Comparative Study on Consumers' and Experts' Risk Perception of Eating Food
著者
氏名 栗川 隆宏
ヨミ クリカワ タカヒロ
別名 Kurikawa Takahiro
氏名 宮本 豊子
ヨミ ミヤモト トヨコ
別名 Miyamoto Toyoko
氏名 桜井 啓吉
ヨミ サクライ ケイキチ
別名 Sakurai Keikichi
キーワード
Food product (食品)
Potentially toxic substance (健康阻害物質)
Consumer education (消費者教育)
Risk perception (リスク認知)
抄録

In Japan consumers' fears about food safety have been heightened concerning imported food after the Chernobyl nuclear reactor accident in 1986. The purpose of this study is to clarify consumers' fears about food safety and risk perception. The survey was carried out to have consumers and experts estimate the ranking of the risk of 10 potentially toxic substances. The major results are as follows. 1) The consumer evaluates radioactive substances and environmental contaminants to be the most risky. On the other hand,the expert evaluates agricultural chemicals,mycotoxins and microbes,which cause frequent daily accidents,to be equally as risky as the previous two substances. The evaluation of microbes and mycotoxins is greatly different between the consumer and the expert. 2) The consumer's risk rating is strongly influenced by serious accidents which have caused social problems in the past,whereas the expert's rating is mostly based on actual accident frequency and fatalities. 3) The result of the cluster analysis shows the tendency of irradiated food to be confused with radioactive substances,or to be regarded as the same thing.

掲載雑誌名
社会情報学研究
1
開始ページ
109
終了ページ
118
出版年月日
1995-12
出版者
呉大学社会情報学部
ISSN
1341-8459
NCID
AN10586239
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
出版社版
権利情報
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区分
hbg