病院および保育施設における食物アレルギー対応について

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hju/metadata/10167
ファイル
タイトル
病院および保育施設における食物アレルギー対応について
別タイトル
Survey of Services for Food Allergic Patients in Hospital and Nursery
著者
氏名 妻木 陽子
ヨミ ツマキ ヨウコ
別名 TUMAKI Yoko
氏名 村上 真梨
ヨミ ムラカミ マリ
別名 MURAKAMI Mari
氏名 砂田 菜那子
ヨミ スナダ ナナコ
別名 SUNADA Nanako
氏名 谷本 由依
ヨミ タニモト ユイ
別名 TANIMOTO Yui
氏名 宇根 恵美
ヨミ ウネ メグミ
別名 UNE Megumi
氏名 坂井 堅太郎
ヨミ サカイ ケンタロウ
別名 SAKAI Kentaro
キーワード
食物アレルギー
保育施設
病院
NDC
493.14
498.583
抄録

In current medibal standard, the most effective therapy against allergic patients suffering from foods is elimination of allergens from diets, which cause clinically hypersensitivity. Dietary foods are required to maintain life and body constitution, so that nutrition supports are necessary to avoid malnutrition against allergic patients, especially in the case of having multiple allergen sensitivities. Using a questionnaire, we surveyed 50 dietitians in hospital and nursery to kwow how service are well effective against food allergy patients. For food allergy patients, most of the hospital and nursery served diets that were eliminated offending foods and/or substituted deficient nutrients if commercially available. They also pointed out some problems, such as dietitian had to give ecact directions to cooks for preparing appropriate meals, and correct knowledge of all around staff about food allergy was not sufficient. From these results, cooperation among medical stuffs including dietitians, cooks and nurses are needed to treat for food allergic patients and their further understanding of detail knowledge about food allergy are required.

掲載雑誌名
広島女学院大学論集
60
開始ページ
133
終了ページ
140
出版年月日
2010-12-21
出版者
広島女学院大学
ISSN
0374-8057
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
旧URI
区分
hju