鶏卵アレルギー患者血清を用いた卵黄のアレルゲン性に関する研究

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hju/metadata/10207
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タイトル
鶏卵アレルギー患者血清を用いた卵黄のアレルゲン性に関する研究
別タイトル
Determination of Allergenic Proteins in Hen's Egg Yolk Using Immunoblot Analysis with Sera From Chicken Egg Allergy Patients
著者
氏名 坂井 堅太郎
ヨミ サカイ ケンタロウ
別名 SAKAI Kentaro
氏名 水羽 陽子
ヨミ ミズハ ヨウコ
別名 MIZUHA Yoko
氏名 朝日(清水池) 綾子
ヨミ アサヒ-シミズイケ アヤコ
別名 SHIMIZUIKE-ASAHI Ayako
氏名 鉄穴森 陽子
ヨミ カナモリ ヨウコ
別名 KANAMORI Yoko
氏名 谷廣 佳奈子
ヨミ タニヒロ カナコ
別名 TANIHIRO Kanako
氏名 高松 寛子
ヨミ タカマツ ヒロコ
別名 TAKAMATSU Hiroko
氏名 山内 真知子
ヨミ ヤマウチ マチコ
別名 YAMAUCHI Machiko
氏名 太田 喜子
ヨミ オオタ ヨシコ
別名 OHTA Yoshiko
氏名 難波 麻紀
ヨミ ナンバ マキ
別名 NANBA Maki
氏名 高見澤 怜子
ヨミ タカミサワ レイコ
別名 TAKAMISAWA Reiko
氏名 岡本 直子
ヨミ オカモト ナオコ
別名 OKAMOTO Naoko
氏名 篠田 有希子
ヨミ シノダ ユキコ
別名 SHINODA Yukiko
氏名 美野 祐里佳
ヨミ ワタナベ ケイコ
別名 WATANABE Keiko
キーワード
アレルギー
鶏卵
血清
アレルゲン姓
NDC
493.931
376.14
抄録

Chicken egg allergy is frequently observed in infants, some of who therefore have to avoid hen's egg from daily diet to eliminate unfavorably allergenic symptoms. Hen's egg is composed of two soluble parts; one is egg white which has been characterized as major in allergenic portion, while the other is egg yolk which is estimated as miner in that, regardless of less accumulation of research in allergenicity of egg yolk proteins.
So that using the method of immunoblot analysis, IgE-binding capacity against chicken egg proteins in egg yolk as well as egg white was determined in ten sera from infantile patients with chicken egg allergy. In egg white proteins, all of the serum IgE recognized ovalbumin, and two of that bound to ovomucoid. While in egg yolk proteins, serum IgE from one patient but not the others clearly bound to the protein at the molecular weight weight of 35 kD. This protein was also detectable as an aooarent band on SDS-polyacrylamide gel electrophoresis stained by Coomassie Brilliant Blue R-250 and estimated to be phosvitin, which is a hydeophobic apolipoprotein originally synthesized by the liver, translated to the ovary through the blood stream, and then packaged into egg yolk.
These results raise that the general tendency of strong allegenicity against patients suffering from chicken egg allergy is in egg white rather than in egg yolk, and suggest that phosvitin si a candidate for noticeably allergenic molecule in egg yolk.

掲載雑誌名
広島女学院大学論集
58
開始ページ
203
終了ページ
209
出版年月日
2008-12-20
出版者
広島女学院大学
ISSN
0374-8057
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
旧URI
区分
hju