医療機関で提供される牛乳に対する入院患者の評価と 退院後の牛乳摂取状況

URI http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hju/metadata/12215
ファイル
タイトル
医療機関で提供される牛乳に対する入院患者の評価と 退院後の牛乳摂取状況
別タイトル
Patient’s Assessment of Milk Provided during Hospitalization and Intake Status of Milk after Discharge
著者
氏名 野村 希代子
ヨミ ノムラ キヨコ
別名 NOMURA Kiyoko
氏名 神原 知佐子
ヨミ カンバラ チサコ
別名 KAMBARA Chisako
氏名 戸松 美紀子
ヨミ トマツ ミキコ
別名 TOMATSU Mikiko
氏名 塩田 良子
ヨミ シオタ リョウコ
別名 SHIOTA Ryoko
氏名 岡 壽子
ヨミ オカ ヒサコ
別名 OKA Hisako
氏名 杉山 寿美
ヨミ スギヤマ スミ
別名 SUGIYAMA Sumi
キーワード
treatment diet
治療食
milk
牛乳
intake status
摂取状況
NDC
498.59
648
抄録

This study focused on milk provided as a source of calcium for inpatients in a large number of medical facilities, and examined recognition of milk during hospitalization and consumption of milk after
discharge among patients to clarify the influence of providing milk during hospitalization on its post-discharge consumption. A questionnaire survey was conducted involving the families of university
students, and 277 responded (response rate: 63.7%). The majority of the respondents positively viewed
the provision of milk during hospitalization, but they regarded its combination with rice as unacceptable
for meals. Furthermore, those who had consumed milk during hospitalization tended to continue to consume it at high levels and frequencies after discharge from the perspective of nutritional management,
such as supplementing their calcium intake. The results suggest that the provision of milk during
hospitalization promotes its consumption of milk after discharge.

掲載雑誌名
広島女学院大学人間生活学部紀要
5
開始ページ
27
終了ページ
33
出版年月日
2018-02-28
出版者
広島女学院大学人間生活学部
ISSN
2188-4439
2188-4447
本文言語
日本語
資料タイプ
紀要論文
著者版フラグ
区分
hju