食品の代謝による酸負荷と生体内の酸 ―塩基平衡維持機構の相互作用について
URI | http://harp.lib.hiroshima-u.ac.jp/hju/metadata/10208 | ||||||||||||||||||
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論集58 「食品の代謝による酸負荷と生体内の酸―」瀨山一正・他2名.PDF
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公開日
:2012-03-26
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タイトル |
食品の代謝による酸負荷と生体内の酸 ―塩基平衡維持機構の相互作用について
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別タイトル |
Interaction of pH Regulatory Mechanisms with Proton Load Yielded by Metabolic Degradation of Foods
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著者 |
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キーワード |
酸
食品
塩基平衡
酸負荷
酸塩基平衡
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NDC |
491.3
493.12
492.17
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抄録 |
This review has attempted to clarify the sources of metabolic acid in relation to renal acid excretion and metabolic handling of acid with effective buffering systems. Three potential acidifying factors are; 1) the generation of sulfuric acid through the metabolism of sulfur-containing amino acides, 2)organic acids produced by leakage from the TCA cycle and 3)the incomplete matabolic degradation of organic substances. To make physiological serum a constant pH=7.4, prerequisite conditions in which generated hydrogen ions are excreted and consumed bicarbonate ions that are regenerated are met by buffering systems, urea synthesis in the liver and hepato-renal interorgan metabolosm for glutamin. |
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掲載雑誌名 |
広島女学院大学論集
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巻 |
58
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開始ページ |
211
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終了ページ |
224
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出版年月日 |
2008-12-20
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出版者 |
広島女学院大学
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ISSN |
0374-8057
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本文言語 |
日本語
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資料タイプ |
紀要論文
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著者版フラグ | |||||||||||||||||||
旧URI | |||||||||||||||||||
区分 |
hju
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